Пазарната динамика за логистичните имоти остава силна, а трудните пазарни

...
 Пазарната динамика за логистичните имоти остава силна, а трудните пазарни
Коментари Харесай

Разширяването на онлайн продажбите ще подкрепи логистичния пазар догодина

 Пазарната динамичност за логистичните парцели остава мощна, а сложните пазарни условия се чака да се запазят и през 2019 година, предвижда консултантската компания CBRE в собствен отчет.
Въпреки непрекъснатия приток на нови планове нивото на незаетите площи остава ниско и устойчиво в Европа, макар че редица пазари като Испания, Чехия и Англия записаха непретенциозен растеж на незаетите площи през второто полугодие на тази година поради увеличението на спекулативните планове.Добрата композиция от стопански напредък и разширение на онлайн продажбите продължава да подтиква търсенето на наемателите и двата детайла ще поддържат представянето на пазара и следващата година.

 

Подложен на напън поради продължаващото стягане на пазара, растежът на наемите през 2018 година в Европа от 2,5% отговори на упованията, макар че той е резултат и от забележителното повишение на строителните разноски. Тъй като процентът на незаетите площи остава невисок и от ден на ден логистични хъбове би трябвало да се оправят с дефицит на земя, пазарните наеми се чака да реализират подобен напредък и през 2019 година, предвижда CBRE.
 
Както бизнесмените, по този начин и локалните управляващи реагираха бързо на растежа на търсенето от наемателите, заради което строителната интензивност ще остане мощна и ще ограничи част от натиска към повишение на наемите, добавя консултантската компания.

Нови логистични местоположения

Липсата на работна ръка и на имоти за строителство покрай открити хъбове подтикват развиването на нови логистични местоположения в Европа. Примери за сходни нови или възродени хъбове към този момент могат да се открият в Западна Полша, Орлеан във Франция и Лелищад и Твенте в Холандия. Възможно е в близко бъдеще да се появят и други образци.

В по-далечно бъдеще дигитализацията на снабдителните вериги и изключително самостоятелните коли ще понижат още повече транспортните разноски и ще разрешат по-ефективно осъществяване на доставките. В резултат на това зависимостта от работната ръка, която в този момент е измежду огромните пречки за логистичните интервенции в Европа, ще намалее. Това ще усили търсенето на консолидирани, огромни разпределителни хранилища в огромните хъбове наред с обекти от „ последната миля “ в или покрай центрове с огромно население.

Онлайн продажбите на хранителни артикули – област на напредък през 2019 година

Голяма тематика следващата година ще бъде онлайн продажбата на пресни артикули и хранителни артикули, които ще донесат и нови условия към градската логистика. До този миг онлайн продажбите на хранителни артикули изостават поради спомагателните разноски за работна ръка и доставка, които са по-високи от цените, които клиентите са подготвени да платят.

Повишената успеваемост на снабдителната верига, автоматизацията и складовете от „ последна миля “ с следена температура ще подтикват растежа на бизнеса. Те даже може да се трансфорат в „ черни кухни “, където производството на храни е поверено на логистичен оператор.

Складовете от „ последна миля “ са нужни за облекчаване на условията на клиентите и за бърза доставка на стоките в градовете. Освен това в търговията на дребно парцелите съставляват едвам към 5% от разноските по снабдителната верига и даже още по-малко от общите разноски, което значи, че операторите ще проявят интерес към сходни вложения, предлагащи положителни благоприятни условия.

Леките индустриални обекти под светлините на прожекторите

Леките индустриални парцели става все по-важна част от пазара на индустриални парцели. Това частично се дължи на растежа на дребните и междинни компании, само че най-много на обстоятелството, че леките индустриални обекти са подобаващи за градски логистични интервенции.

Това води до устойчиво асимилиране на наличните обекти и спад на свободните площи, както и до доста повишение на цената на капитала. В последните години обаче наличностите от сходни обекти са малко поради неналичието на градска земя, предопределена за индустриална приложимост.
По публикацията работи: Божидарка Чобалигова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР